Camper overschrijven

4 augustus, 2022

Ging jij vroeger iedere zomer op pad met de camper om de mooiste plekken in Europa te verkennen? Dan begrijpen wij bij Wijkopencampers als geen ander dat je het enigszins spannend vindt om jouw geliefde camper te verkopen. Toch is dit is een goed idee wanneer je al een lange(re) periode geen gebruik maakt van jouw camper. Hiermee geef je jouw camper namelijk door aan iemand die op korte termijn met hartenlust gaat kamperen. Om dit te realiseren is het noodzakelijk om jouw camper te laten overschrijven. Maar wat houdt dit nou precies in? Lees snel verder, en ontdek wat er allemaal komt kijken bij het overschrijven van een camper. 

Wat is het overschrijven? 

Eigenlijk is het overschrijven van een camper niets meer dan het officieel wijzigen van de eigenaar. Wanneer je een auto, caravan of camper hebt verkocht, dan moet je met behulp van de kopende partij het kenteken van jouw naam laten overschrijven naar de naam van de kopende partij. Vandaar dat men spreekt van overschrijven. In Nederland is het verplicht om bij de verkoop van een voertuig de eigendom te laten overschrijven. Op die manier weten verschillende instanties in ons land altijd bij wie een desbetreffend voertuig hoort.  

Hoe kan ik het kenteken van mijn camper overschrijven?

Wanneer jij jouw camper wilt verkopen, dan is het belangrijk om te weten dat dit op twee verschillende manieren kan. Hierbij hebben wij het over de particuliere verkoop en de verkoop aan een RDW-erkend bedrijf. Bij beide manieren van verkopen krijg je te maken met het overschrijven van jouw camper. Toch gebeurt dit bij beiden op een andere manier. Hieronder vertellen wij je daar graag meer over: 

Particuliere verkoop 

Besluit je om jouw geliefde camper particulier te verkopen? Dan moet de kopende partij de overschrijving regelen. Dit kan bij een kentekenloket, RDW-balie of een RDW-keuringsstation. Om de overschrijving te kunnen regelen moet de kopende partij het kentekenbewijs, het tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs meenemen.  

Verkoop aan een RDW-erkend bedrijf 

Kies je voor de verkoop aan een RDW-erkend bedrijf, ook dan hoef je zelf de overschrijving niet te regelen. Het desbetreffende bedrijf neemt deze taak van je over zolang je maar een identiteitsbewijs en het kentekenbewijs meeneemt. Bij Wijkopencampers hoef jij je dan ook geen zorgen te maken over de overschrijving van jouw camper. Wij regelen dit allemaal! 

Zo werkt het overschrijven van een camper 

Kies je ervoor om jouw camper particulier te verkopen? Dan begrijpen wij als geen ander dat dit een spannend proces is. Zo moet je na de koopovereenkomst samen met de kopende partij de camper overschrijven om in het bezit te komen van een vrijwaringsbewijs. Hieronder vertellen wij je graag hoe je de overschrijving regelt: 

 • Zorg ervoor dat de kopende partij in het bezit komt van het kentekenbewijs, het tenaamstellings- en het overschrijvingsbewijs.  
 • De koper gaat nu naar een kentekenloket, RDW-balie of –keuringsstation en neemt een legitimatiebewijs mee.  
 • De koper ontvangt een tenaamstellingsverslag met tenaamstellingscode en een vrijwaringsbewijs. Deze laatste is belangrijk: het bewijst dat de persoon op wiens naam de caravan staat is gewijzigd. Bewaar dit officieel document als verkoper goed. 
 • De volgende dag ontvangt de koper het nieuwe kentekenbewijs en het tweede deel van de tenaamstellingscode.  
 • De overschrijving is nu afgerond!  

Kan je een camper ook online overschrijven?

Tegenwoordig is het ook mogelijk om een camper online over te schrijven. Je hebt hier een aantal dingen voor nodig. Ten eerste de kentekencard en de tenaamstellingscode van de camper (een papieren kentekenbewijs is niet voldoende). Ten tweede heb je een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart nodig waar een chip in zit. Ten derde is een mobiele telefoon vereist met daarop tenminste Android 7.0 of iOS 13.2.

Een camper online overschrijven gaat als volgt in zijn werk:

 • De kopende partij voert via de DigiD-app een identiteitscheck uit.
 • Vervolgens kan hij of zij de camper overschrijven via de website van het RDW.
 • De koper ontvangt nu enkele e-mails. Eén hiervan bevat het vrijwaringsbewijs; deze moet worden overhandigd aan de verkopende partij.
 • Tot slot ontvangt de koper per post het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode.

Wat kost het overschrijven van een camper?

Waar je het ook doet, de kosten van het overschrijven van een camper zijn altijd gelijk: 11,40 per camper.

Camper laten overschrijven door Wijkopencampers 

Kies je voor Wijkopencampers als opkoper van jouw geliefde camper, dan profiteer je altijd van een zorgeloze en veilige verkoop. Wij zijn RDW-erkend en garanderen een verkoop zonder gedoe. Wij streven ernaar om binnen 48 uur met een persoonlijk, vrijblijvend en eerlijk bod te komen. Voor een sneller bod kan je het beste bellen naar 085-4012469 of 0634272744. Wat voor camper je hebt maakt niet uit; elk model is welkom. Zelfs wanneer jouw camper wat in de loop der jaren wat beschadigingen heeft opgelopen. Na een akkoord op ons bod halen wij vervolgens de camper graag bij je op en regelen de overschrijving. Ideaal toch? 

Terug naar overzicht
certificaat icoon
RDW erkend bedrijf
marktconform icoon
Binnen 48 uur een bod
vrachtwagen icoon
Gratis en vrijblijvend aanmelden
 • RDW erkend bedrijf
 • Binnen 48 uur een bod
 • Gratis en vrijblijvend aanmelden

Vragen? Neem contact met ons op

Contact opnemen