Vrijwaringsbewijs voor een camper

4 augustus, 2021

Ga jij al een langere periode niet meer op pad met jouw geliefde camper? Dan is de kans groot dat je overweegt om jouw camper te verkopen. Bij Wijkopencampers weten wij dat dit voor veel kampeerliefhebbers een spannende periode is. Je moet namelijk nadenken over een gewenst verkoopbedrag, het schoonmaken van de camper en het regelen van een vrijwaringsbewijs. Dit laatste staat in de volksmond ook wel bekend als het vrijwaren. Maar wat is dit nou precies en waarom heb je het nodig bij de verkoop van een camper? Het antwoord hierop vertellen wij je in dit artikel! 

Wat is een vrijwaringsbewijs? 

Wanneer jij jouw oude geliefde camper daadwerkelijk wilt verkopen, dan is het belangrijk om te weten dat je na de verkoop een vrijwaringsbewijs nodig hebt. Dit is een officieel document waarmee je bij diverse instanties aantoont dat jij niet meer de eigenaar bent van die camper. Het is ontzettend belangrijk om het vrijwaringsbewijs na de verkoop zorgvuldig te bewaren. Mocht je onverwachts toch nog kosten krijgen zoals bijvoorbeeld: camperverzekering, de jaarlijkse camperstalling of een verkeersboete dan kan je hiermee aantonen dat de camper niet meer jouw eigendom is. Hiermee komen deze zaken dan direct te vervallen. 

Vergeet je camperverzekering niet op te zeggen 

Wat veel mensen vergeten na het afronden van de verkoop van hun oude camper, is het opzeggen van de camperverzekering. Dit is een verzekering die in vrijwel de meeste gevallen maandelijks van je bankrekening wordt geschreven. Hierdoor kan het gebeuren dat je vergeet dat er nog een camperverzekering loopt. Ontzettend zonde want dit kost je op jaarbasis veel geld. Om dit te voorkomen is het te adviseren om direct na het ontvangen van jouw vrijwaringsbewijs de desbetreffende verzekering op te zeggen. Met dit officieel document kan je bij de verzekeringsmaatschappij aantonen dat de camper niet langer in jouw bezit is en je daardoor niet meer verantwoordelijk bent voor de lopende camperverzekering. 

Manieren voor vrijwaren van een camper 

Vandaag de dag zijn er verschillende manieren waarop je aan een vrijwaringsbewijs kunt komen. Dit is mogelijk doordat er meerdere manieren zijn om jouw camper te verkopen. Je kunt ervoor kiezen om particulier te verkopen via Marktplaats of via een RDW-erkend bedrijf. Hieronder benoemen wij enkele manier waarop je jouw camper kunt vrijwaren: 

  • Camper verkopen bij Wijkopencaravans 
    Wanneer je besluit om jouw camper te verkopen aan Wijkopencaravans, dan zorgen wij ervoor dat je het vrijwaringsbewijs direct meekrijgt. Dit is mogelijk doordat wij een door de RDW-erkend bedrijf zijn. Om het vrijwaren van de caravan te kunnen regelen is het handig om bij de verkoop een legitimatiebewijs en het volledige kentekenbewijs mee te nemen. Hiermee is het overschrijven binnen enkele minuten klaar. 
  • Particuliere verkoop via Marktplaats 
    Besluit je toch om jouw camper particulier te verkopen via Marktplaats? Dan moet je samen met de koper naar het dichtstbijzijnde postkantoor voor de overschrijving. Na het overschrijven krijgt de koper een tenaamstellingsbewijs en krijg jij als verkoper het vrijwaringsbewijs. Het enige dat je hierna nog hoeft te doen is het resterend deel van het kentekenbewijs aan de koper mee te geven. Hiermee is jouw geliefde camper officieel overgedragen aan de nieuwe eigenaar en hoef jij je geen zorgen meer te maken over het onderhoud of de stalling. 

Het verkopen van een camper in het buitenland 

Woon je vlakbij de Duitse of Belgische grens? Dan kan je er natuurlijk voor kiezen om jouw camper in het buitenland te verkopen. Informeer vooraf naar de wet- en regelgeving omtrent de verkoop van een camper naar het buitenland.  Hierna moet je ervoor zorgen dat jouw camper wordt afgemeld bij het RDW.  

Vanzelfsprekend moet je ook de verzekering stopzetten en de bijbehorende exportpapieren meegeven aan de koper. Met het exportpapier is het voor de koper mogelijk om een nieuw kenteken aan te vragen in zijn/haar eigen land. Bij een verkoop in het buitenland moet er meer geregeld worden, waardoor veel mensen dit als ingewikkeld beschouwen. Hierdoor wordt er steeds vaker gekozen om een camper te verkopen aan een RDW-erkend bedrijf als Wijkopencampers. 

Krijg een vrijwaringsbewijs bij Wijkopencampers 

Bij Wijkopencampers weten wij als geen ander dat de verkoop van een camper niet ingewikkeld hoeft te zijn. Bij ons ben je altijd verzekerd van een snelle verkoop zonder gedoe. Dit betekent dat je bij ons geen loze beloftes krijgt maar duidelijke afspraken en een goed bod waarmee jij uit de voeten kunt. Na het invullen van onze offerteaanvraag streven wij ernaar om binnen 48 uur met een persoonlijk bod te komen. Zelfs in de late avonduren. Voor een sneller bod kan je het beste bellen naar 085-4012469 of 0634272744. Hierdoor weet je direct waar je aan toe bent. Ga je akkoord met ons bod? Dan zorgen wij ervoor dat je direct na de verkoop het vrijwaringsbewijs krijgt. Wel zo gemakkelijk als je zo snel mogelijk van jouw geliefde camper af wilt! 

Terug naar overzicht
certificaat icoon
RDW erkend bedrijf
marktconform icoon
Binnen 48 uur een bod
vrachtwagen icoon
Gratis en vrijblijvend aanmelden
  • RDW erkend bedrijf
  • Binnen 48 uur een bod
  • Gratis en vrijblijvend aanmelden

Vragen? Neem contact met ons op

Contact opnemen