Wat kost een camper per jaar? 

25 oktober, 2022

Kom jij helemaal tot rust van kamperen in de natuur? Maar wil jij dit binnenkort doen met iets meer luxe en comfort? Dan is de kans ontzettend groot dat je al eens nagedacht hebt over de aanschaf van een camper. Hiermee blijf je volledig mobiel tijdens jouw welverdiende vakantie en kan je tegelijkertijd ook nog eens ontspannen slapen. Toch is het logisch dat je eerst meer informatie wilt over de kosten van een camper. Volkomen te begrijpen aangezien de aanschaf van een camper vrij hoog is. Natuurlijk mag je hierbij de jaarlijkse kosten van een camper niet vergeten. Om niet voor vervelende verrassingen komen te staan, vertellen wij jou graag over welke kosten je ongeveer kunt verwachten! 

Noodzakelijk om rijbewijs C1 te behalen 

Wanneer je met een grotere camper de wijde wereld in wil trekken, dan moet je er rekening mee houden dat je hiervoor een apart rijbewijs nodig hebt. Dit is het rijbewijs C1. Voor het behalen van dit rijbewijs hebben de meeste mensen ongeveer zes lessen nodig. Een rijles voor dit rijbewijs kost gemiddeld zo’n €70, terwijl het praktijkexamen €400 kost. Bovendien moet je voor het behalen van het rijbewijs C1 ook nog een theorie-examen afleggen die €350 kost. Om het gemakkelijker te maken zijn er verschillende rijscholen die een volledig pakket aanbieden dat tussen de €1.200 en €1.400 kost.  

Gele camper

De aanschaf van een camper is een grote uitgave 

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat de aanschaf van een nieuwe of een tweedehands camper een enorme uitgave is. Houd er daarom rekening mee dat een nieuwe camper pas vanaf +/- €40.000 verkrijgbaar is. Wil je meer luxe en comfort? Dan kan de prijs al snel oplopen tot €90.000. Voor veel mensen is dit een grote uitgave waardoor de afgelopen jaren tweedehands campers enorm in trek zijn. De prijs van deze campers is volledig afhankelijk van het merk, het bouwjaar en het type. Natuurlijk spelen vraag en aanbod hierbij ook een belangrijke rol. 

Maak kennis met de maandelijkse kosten  

Heb je recent vol enthousiasme een camper gekocht? Dan is het belangrijk om te weten met welke (jaarlijkse)kosten jij te maken krijgt. Hierbij kunnen we een onderscheid maken tussen maandelijkse- en jaarlijkse kosten. Om jou een beter beeld te geven, vertellen wij hieronder meer over de maandelijkse kosten: 

#1 Camperverzekering 

Wanneer je een verzekering voor de camper wilt afsluiten, dan merk je al snel dat het maandbedrag afhankelijk is van jouw eigen opgebouwde no-claim korting. Aan de hand hiervan kan de verzekeringsmaatschappij namelijk inschatten hoeveel risico zij lopen op eventuele toekomstige geclaimde schade. Om een beter beeld te krijgen van het risico vragen verzekeringsmaatschappijen dan ook naar een camperkeuring. Hieruit wordt duidelijk hoe de camper eruitziet en wat de waarde is. Afhankelijk hiervan wordt de maandelijkse verzekeringspremie bepaald.  

Doordat het bedrag van de camperverzekering van verschillende factoren afhankelijk is, is het lastig om een exacte schatting te geven. Houd in ieder geval rekening met een minimum verzekerde bedrag van €628,71 per jaar wat neerkomt op €52,39 per maand. 

#2 Motorrijtuigenbelasting 

Net als bij een auto moet je bij een camper ook motorrijtuigenbelasting betalen. Dit is een indirecte belasting die in ons land wordt geheven op het bezit van een motorvoertuig jonger dan 40 jaar. Het is dus een houderschapsbelasting voor onder andere auto, motor en kampeervoertuigen. Deze belasting wordt per kwartaal in rekening gebracht, maar tegenwoordig is het ook mogelijk om per maand te betalen. Dit kan je doen door de Belastingdienst te machtigen voor een automatische incasso. Op die manier vergeet je nooit meer om jouw motorrijtuigenbelasting te betalen.  

Maar hoeveel bedraagt de motorrijtuigenbelasting voor een camper? Dit is net als de camperverzekering afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan het gewicht, de leeftijd en in welke stad of dorp je woont. Hierdoor is het lastig om een schatting te geven. Om toch veilig te zitten kan je in ieder geval rekening houden met maximaal €500 per kwartaal. 

#3 Stallingskosten  

Wanneer je niet in een vrijstaand huis met een garage woont of je wilt jouw camper niet buiten op straat stallen, dan moet je opzoek gaan naar een stalling die je huurt. Het liefste eentje die zo dicht mogelijk bij jouw huis is.  Toch is dit niet altijd mogelijk omdat veel stallingen redelijk snel en voor langere tijd (meer jaren afspraken) vol geboekt zijn. Hierdoor kan het gebeuren dat je een stukje moet rijden voordat je met jouw camper op pad kan. Zodra je een stalling hebt gevonden voor jouw camper dan heb je de mogelijkheid om de stallingskosten per maand te betalen. Dit bedrag verschilt sterk  per stalling wat betekent dat wij slechts een schatting kunnen geven. Gemiddeld bedragen de stallingskosten zo’n €50 per maand. Dit komt neer op een bedrag van €600 per jaar. 

#4 Brandstofkosten 

Wat veel mensen vergeten bij het berekenen van de maandelijkse kosten van een camper zijn de brandstofkosten. Afhankelijk van jouw rijstijl, reisbestemming en comforteis, kunnen de brandstofkosten sterk variëren. Een camper verbruikt ongeveer 1 op 10/15 liter diesel. Bovendien zijn sinds 2022 de dieselprijzen historisch hoog. Voor een liter diesel is €1,95 al geen uitzondering meer. Rijdt jouw camper op benzine? Dan moet je rekening houden met een liter prijs van €2,10. Natuurlijk hoef je alleen maar rekening te houden met de brandstofkosten zodra jij met jouw camper op pad gaat.  

#5 Kosten voor gasflessen 

Naast alle bovenstaande kosten is het verstandig om ook rekening te houden met de kosten voor gasflessen. Het gebruik van gas is  afhankelijk van het seizoen. Zo gebruik je tijdens de koudere dagen van het jaar meer gas tijdens het kamperen, dan in de warme zomermaanden. Houd er dan ook rekening mee dat je in de winter slechts twee dagen met een gasfles doet. Het vullen van een gasfles kost al snel rond de €45.  

Hoe zit het met de jaarlijkse kosten van een camper? 

Nu je weet met welke maandelijkse kosten je rekening moet houden bij het bezitten van een camper, is het tijd om de jaarlijkse kosten onder de loep te nemen. Hierbij kan je denken aan de APK, het onderhoud en de afschrijving van jouw camper. Hieronder vertellen wij je hier graag meer over: 

 • Onderhoud van een camper  
  Een camper is een gewoon vervoersmiddel wat betekent dat er in de loop der jaren onderdelen stuk kunnen gaan. De slijtage aan jouw camper is afhankelijk van het gebruik en hoe je de camper gebruikt. Om jouw camper optimaal te houden is het verstandig om ieder jaar een onderhoudsbeurt te laten uitvoeren en rekening te houden met reparatiekosten van €300 tot €700 per jaar. Heeft jouw camper geen schade? Dan heb je in ieder geval alvast een spaarpotje voor het moment dat er wel reparaties uitgevoerd dienen te worden. 
 • Afschrijving van de camper 
  Net als ieder ander voertuig wordt een camper ieder jaar minder waard. Dit komt vooral door het feit dat een camper gebruikt wordt en de kans op schade toeneemt. De afschrijving van een camper is ongeveer 10% per jaar van de aanschafwaarde  Bij een tweedehands camper is dit vanzelfsprekend minder. 
 • De jaarlijkse APK 
  Is jouw camper vier jaar of ouder? Dan ontkom je niet aan de jaarlijkse APK-keuring. Tijdens zo’n keuring wordt de camper op verschillende punten nagekeken om te kunnen concluderen of jouw kampeerwagen nog veilig genoeg is voor op de openbare weg. De kosten voor een APK-keuring bedragen tussen de €40 en €100 afhankelijk van welke garage jij kiest. 

De totale kosten overzichtelijk op een rij 

Het is volkomen te begrijpen dat je door bovenstaande kosten het spoor bijster bent. Er komen namelijk meerdere kosten om de hoek kijken bij het bezitten van een camper, waardoor het handig is om een beknopt overzicht te hebben. Op die manier weet je precies waar je allemaal rekening mee moet houden. Om jou hiermee op weg te helpen, vind je hieronder een samenvatting van de maandelijkse en jaarlijkse kosten: 

Kosten Prijs per maand Prijs per jaar 
Camperverzekering €52,39 €628,71 
Motorrijtuigenbelasting €166,67 €2.000 
Onderhoud   €300 tot €700 
Afschrijving  10% van aanschafwaarde 
APK  €40 tot €100 
Stalling €50 €600 
Brandstof Gasverbruik Afhankelijk van gebruik Afhankelijk van seizoen  

Op het eerste gezicht lijken de kosten voor een camper ontzettend hoog. Toch valt dit allemaal reuze mee wanneer je het vergelijkt met een vakantie waarbij je het vliegtuig pakt of naar een Nederlands eiland gaat om in de zomer te kamperen. Als je een gezin hebt met drie kinderen en twee volwassen dan ben al snel €5.000 kwijt voor de hele reis. Hierbij gaat het om slechts één vakantie, terwijl je met een camper juist het hele jaar zonder zorgen kunt rondreizen. Een camper is dus uiteindelijk voordeliger dan een vakantie met het vliegtuig. 

Camper zonder gedoe verkopen aan Wijkopencampers 

Gebruik jij de laatste jaren jouw camper nauwelijks meer? En wegen de kosten daardoor niet langer op tegen het plezier dat jij eraan beleeft? Dan is het de hoogste tijd om afscheid te nemen van jouw camper. Dit kan je doen door jouw camper particulier te verkopen via een verkoopplatform, maar helaas liggen malafide kopers en internet criminele hier constant op de loer.  

Wanneer je dit risico niet wilt lopen dan kan je ervoor kiezen om in zee te gaan met Wijkopencampers. Wij zijn al meer dan tien jaar een RDW-erkend bedrijf en inmiddels dé camperopkoper van Nederland. Bij ons krijg je een realistisch bod en komen wij na akkoord jouw camper zelfs ophalen. Vraag snel een vrijblijvende offerte aan en wij streven er vervolgens naar om binnen 48 uur met een vrijblijvend bod te komen. Voor een sneller bod kan je het beste bellen naar 085-4012469 of 0634272744. Wie weet maken wij binnenkort dan iemand anders blij met jouw oude geliefde camper! 

Terug naar overzicht
certificaat icoon
RDW erkend bedrijf
marktconform icoon
Binnen 48 uur een bod
vrachtwagen icoon
Gratis en vrijblijvend aanmelden
 • RDW erkend bedrijf
 • Binnen 48 uur een bod
 • Gratis en vrijblijvend aanmelden

Vragen? Neem contact met ons op

Contact opnemen